Течна гума

Течна гума – приложение в практиката

Хидроизолацията е един от най-важните етапи при финализирането на различни строителни обекти. Тя предотвратява разрушителното действие на водата и влагата, което може да бъде пагубно в дългосрочен план.

Съвременният пазар предлага разнообразни хидроизолационни материали, но един от най-предпочитаните си остава така наречената течна гума. Тя е изключително практична и има много предимства пред традиционните PVC или битумни хидроизолации.

Защо именно е толкова популярна течната гума и кога употребата и е най-удачна?

Кога се използва хидроизолация с течна гума

„Течна гума“ е обединяващ термин за клас хидроизолационни материали с гъста течна консистенция и висока плътност. След поставянето и тя образува еластично водоотблъскващо покритие, което не допуска преминаването на влага и вода.

Обикновено течната гума идва готова за употреба и се нанася изключително лесно и равномерно.

Изолационните мембрани се снаждат посредством множество шевове между отделните листове, които могат да пропуснат вода. При течната гума това отсъства, което я прави много по-сигурно решение за изолация.

Тя може да се използва в редица хидроизолационни дейности и при всякакви повърхности, включително цимент, керамика, дърво, метал, битумни мембрани, гипсокартон и други.

По-надолу ще разгледаме кога най-често се използва течната гума в хидроизолационните системи.

Хидроизолация на баня

Все повече хора предпочитат този метод на изолация, поради редицата му предимства пред традиционните начини и скъпите материали.

За разлика от плочките, течната гума се амортизира много по-бавно, а безшевният и слой не допуска никакво навлизане и задържане на влага под повърхността. Тя премахва и необходимостта от трудоемкото почистване и поддръжка на фугите в банята.

В случай, че се поставя върху идеално гладка замазка, тя може да изглежда безупречно, освен това се предлага в богата палитра от цветове.

Покриви и балкони

Най-често течната гума се употребява при изолация на балкони, тераси, покриви, навеси и други външни съоръжения.

Основната причина за това е високата износоустойчивост и водоустойчивост на този материал. Освен, че е изключително здрава и по никакъв начин не абсорбира вода, течната гума е изключително лесна за поддръжка.

Това я прави предпочитан материал за изолация на външни съоръжения, които са изложени на много по-екстремни атмосферни условия.

Изолация на басейни

Течната гума е предпочитан материал и за изолацията на басейни, именно защото има изключителна водоустойчивост и е несравнима по своята издръжливост. Тя отблъсква водата по химичен път благодарение на състава си, както и по механичен път, посредством своята устойчивост.

Нейните високи адхезивни свойства позволяват плътно прилепване към дъното и гарантират сигурността и безупречният и ефект.

Тя се нанася изключително лесно и бързо дори върху големи площи с помощта на валяк или дори чрез компресорен пулверизатор.

Ремонт на съществуваща хидроизолация

Този материал може да бъде използван и за поправяне на съществуваща хидроизолация, която е започнала да пропуска вода заради механични наранявания или по-ниска водоустойчивост.

Гумата лесно запълва всякакви отвори и подобрява цялостната защита на сградата от влага и вода.

Shopping Cart