Хидроизолационни материали

Гаранция за хидроизолационни материали – за какво да внимаваме

Един дом не би бил завършен без правилната хидроизолация. Това е изключително важен етап, от който зависи здравината на конструкцията на сградата. Проникването на вода може да се окаже голям проблем – образува се мухъл, плесен, започва да се рони мазилката.

Ето защо трябва да сте взискателни към качеството на хидроизолационната система и да изберете такава, която да гарантира, че ще осигури необходимата защита от влагата.

Има много видове хидроизолационни материали, но като двата най-използвани бихме могли да посочим битумните и мазаните. Между тях има съществени разлики, които ги правят подходящи за различни места и различни повърхности. Съществува и друг, неконвенционален вид – течна хидроизолация.

В следващите редове ще наблегнем на предимствата и недостатъците на гореспоменатите видове хидроизолация, за да придобиете по-ясна представа кой пасва на вашите нужди и защо може да ви гарантира надеждност във времето.

Предимства на видовете хидроизолация

Ще започнем с мазаната хидроизолация. Основното ѝ предимство е, че може да се използва почти навсякъде – бани, басейни, гаражи, шахти, покриви, тераси и други. Освен това не е нужно да сте специалист, за да работите с нея. Да, необходимо е да знаете някои специфики, но все пак, в сравнение с битумната, обмазната е много по-лесна за полагане.

Може да се състои от един или два компонента (мокър и сух), които се забъркват, докато не се получи хомогенна смес, която се намазва по повърхността. Преди това да се направи обаче, трябва да сте сигурни, че повърхността е напълно чиста и суха, за да може слоят да се нанесе равномерно.

За хидроизолиране на тераси се препоръчва именно този вид, тъй като може плътно да покрие участъците с по-сложен профил – ъгли, чупки, ръбове. Тъй като това са най-слабите места на терасата, е добре и да се използват хидроизолационни ленти и други аксесоари, които да гарантират възможно най-добри резултати.

Битумните хидроизолации са може би най-популярните в страната. Те също предоставят добра защита, но се полагат малко по-трудно от мазаните. За целта е нужна газова горелка, с която се нагрява материалът и впоследствие се притиска, за да легне плътно върху повърхността.

Битумните мушами се разделят на няколко класа. Различават се според вида на битума, който може да бъде окислен, твърд, полутвърд, течен, вида на носещата основа, която може да бъде метално фолио, стъклен воал, и според добавките в материала (например полимерни модификатори).

Употребата на течна хидроизолация също се характеризира с висока ефективност. Тя попива под повърхността, която е обработена, като така я заздравява. Основните ѝ предимства са, че се нанася лесно, покрива пукнатини и има висока температурна устойчивост.

Как да направите избор

Изборът на вида хидроизолация зависи от мястото, където ще я полагате. Ако пространството е малко, е добре да заложите на мазаната или течната хидроизолация. За по-големи площи (например) покриви, е препоръчително да използвате битумните мушами. Което и да изберете, на първо място трябва да поставите качеството, тъй като именно то може да ви гарантира, че домът ви ще бъде предпазен от вредите, които влагата носи.

Shopping Cart