Хидроизолация - Какво представлява

Какво е хидроизолация и защо е толкова важна за дома ни

Ако не сте се занимавали със строителство или ремонтни дейности най-вероятно нямате точен отговор на въпроса „Какво е хидроизолация“.

Това е един особено важен строителен компонент, поради което тук ще отделим съществено внимание на това какво представлява той, има ли нужда всеки дом да е хидроизолиран, къде са местата, на които е най-добре да се постави хидроизолация и защо тя е толкова важна за нашия дом.

Какво всъщност представлява хидроизолацията

Хидроизолацията като строителен елемент представлява особен материал, който играе съществена роля в защитата на дома от влага. За целта е необходимо да се извърши своеобразно подсилване на най-уязвимите конструкции в дома чрез полагане на един или няколко хидроизолационни слоеве, под формата на течен или твърд водонепропусклив компонент.

Каква може да бъде хидроизолацията? На пазара в страната съществуват над 50 видове хидроизолация. Най-използвани са основно два вида – т. нар. мазана хидроизолация и ролл он хидроизолация.

При мазаната хидроизолация става въпрос за хидроизолационен материал в течно състояние, който по консистенция наподобява паста. Наименованието на този тип хидроизолационни материали идва от начина на полагане – чрез директно мазане върху повърхностите по метода на боядисване. След намазването е необходимо материалът да изсъхне, при което се втвърдява.

Този тип хидроизолация се използва за много приложения – измазване на открити и закрити тераси, покривни плочи, гаражни помещения, мазета, приземни и подземни етажи, основни на сгради, подове, плочи и стени.

При ролл он хидроизолацията самият материал е представен под формата на плътен лист с предпочитана дебелина, който е навит на руло. Тук предимство е, че полагането на хидроизолацията става по-лесно и бързо. При някои видове ролл он хидроизолация е необходимо да се извърши и затопляне с горелка, за да може материалът да се обработи и положи успешно.

Това решение е по-добро в случаите, когато е необходимо да изолирате по-голяма площ, тъй като роллонните листове не са най-функционалното решение при по-малки пространства с големи детайли. Един от най-честите случаи, в които се използва хидроизолационна мушама (ролл он) е за изолиране на керемидени покриви.

Какво представлява течната хидроизолация

Течната хидроизолация е иновативен хидроизолационен материал, който предлага няколко основни преимуществени характеристики. Тя е прозрачна, без цвят и е с уникална консистенция, която позволява да се нанесе не само по традиционния начин чрез мазане, но и чрез впръскване с пръскачка. Предлаганата от нас течна хидроизолация е изработена от специален течен органичен полимер, разтворен във вода, който притежава уникални свойства.

Уникалната му формула позволява той да покаже страхотни хидроизолационни способности върху всички възможни повърхности, които имат нужда от изолиране от влага. Освен това нанасянето му е изключително лесно, а периодът на изсъхване и втвърдяване е по-кратък.

Той прониква в повърхностите, за да кристализира в дълбочина по начин, който осигурява своеобразно „сливане“ на частиците на хидроизолационния полимер с частиците на компонента, върху който се полага.

За ползите от течната хидроизолация можете да прочетете тук

Защо е важно домът ни да е хидроизолиран

Хидроизолацията на основите на сградата, на стените и на покрива е от съществено значение за непропускане на влагата вътре във вашия дом. Това означава, че добрата хидроизолация ще елиминира вероятността за възникване на мухъл, влага и плесен във вашия дом и ще предотврати възможността за излюпване на мазилката.

Ако искате да имате топъл и уютен дом, то в никакъв случай не трябва да пренебрегвате този етап от защитата му, който осигурява отблъскване на влагата и я държи далеч от вашето семейство.

Shopping Cart