Как да хидроизолираме дома си

Ръководство: Как да хидроизолираме дома си стъпка по стъпка

Поставянето на хидроизолация е съществен елемент за защитаване на дома ви от неприятните влага, мухъл и плесен, които могат да навредят не само на неговата визия, но и да повлияят върху здравината на мазилката.

Освен това недоброто хидроизолиране и появата на упорит мухъл в помещенията може да доведат и до създаване на опасност за здравето на вашето семейство.

Затова е важно, когато пристъпвате към хидроизолиране на дома ви да го правите по правилния начин и използвайки качествени материали, които ще ви гарантират ефективна защита на уюта и топлината в дома. Тук ще намерите няколко основни стъпки за хидроизолиране, които да ви помогнат в процеса, така че той да доведе до търсените успешни резултати.

Какво да имате предвид при хидроизолиране на дома

Съществено уточнение е, че процесът на полагане на хидроизолацията е различен, в зависимост от избрания хидроизолационен материал и мястото, на което той ще бъде положен. Различен е подходът и когато става въпрос за хидроизолация под подове и подови настилки и хидроизолация върху настилката, като например върху плочките на банята.

Вижте какво представлява хидроизолацията

Затова тук ще бъдат разгледани общите стъпки, които е необходимо да предприемете при повечето типове хидроизолиране, като следва да имате предвид, че изпълнението им може да варира според хидроизолацията, на която сте се спрели.

Стъпка 1 – подберете правилния хидроизолационен материал

Всъщност именно и подбирането на правилния хидроизолационен материал е една от най-важните стъпки при хидроизолирането на дома, тъй като това заедно с поставянето му на правилното място е от съществено значение за успеха на процеса и постигане на желаните крайни резултати.

Когато става въпрос например за хидроизолация на покрив, може да изберете хидроизолация за мазане при плоски покриви или ролл он изолация в другите случаи.

Ако не сте наясно със спецификите на различните типове хидроизолации, може да се доверите на хидроизолацията на ARD, която облекчава избора ви, тъй като предлага своеобразна универсалност в областите на приложение. Нашата течна хидроизолация може да се използва върху всякакви повърхности и е ефективна както за хидроизолиране под плочките на банята, така и за полагане на импрегниращ слой върху тях.

Стъпка 2 – подготовка на повърхността, която ще бъде хидроизолирана

Тази стъпка може да се раздели в две основни направления – заравняване на повърхността и последващото ѝ почистване. Естествено, ако върху третираните места има излишни предмети и замърсявания, е добре да ги почистите още преди заравняването.

Необходимо е да се направи изравняване на повърхността като в зависимост от естеството на неравностите може да се използват абразивни инструменти или да се наложи запълването на цепнатини и пукнатини чрез обработване с ремонтна замазка.

Важно е преди полагане на хидроизолационния слой или слоеве да се уверите, че по повърхността няма замърсявания и петна, като е необходимо да премахнете праха, маслото и мазнините от нея. Освен това е необходимо да премахнете предметите, които ще пречат за равномерно нанасяне на хидроизолационния продукт.

Ако сте избрали течна хидроизолация от ARD това е необходимата и достатъчна подготовка на повърхността. Ако сте избрали друг вид хидроизолация ще е необходимо да се уверите, че повърхността е суха.

Стъпка 3 – как да положите хидроизолацията

При мазана хидроизолация се използва методът на боядисването като за целта може да си послужите с четка или валяк.

При течната хидроизолация на ARD може да използвате както този традиционен начин за нанасяне още и нанасяне чрез пръскачка – това ще доведе до по-равномерни резултати и значително ще улесни процеса. Може да повторите процеса до насищане на повърхността. След това оставете хидроизолацията да изсъхне.

Разгледайте и нашия материал за Ползи от хидроизолацията

Shopping Cart