Течна битумна хидроизолация

Сравнение между течна и класическа хидроизолация

Сезонът на освежителните ремонти чука на вратата. Ако и тази година кроите смели планове за изолиране на дома си от неприятното влияние на влагата, то най-вероятно се интересувате какъв метод за изолация да приложите.

В тази статия ще сравним двата най-често прилагани начина за поставяне на изолация на покриви и тераси – течна или класическа хидроизолация.

Хидроизолацията има огромно значение за предпазване на дома от течове и влага. Този вид изолация предпазва сградата от попиването на дъждовна вода и влага и просмукването и в конструкцията. Прилагането на хидроизолация е задължително ако искате да предпазите целостта на сградата, в която живеете и да предотвратите опитите водата да проникне в дълбочината на конструкцията.

Най-често тази хидроизолация се предлага в два вида – течна и класическа. Под класическа хидроизолация можем още да разбираме хидроизолация с битумна мембрана. Това са материали съставени от два основни компонента фибростъкло и битум.

Течната хидроизолация има консистенцията на паста с полиуретаново съдържание и е много гъвкава за нанасяне. Препоръчително е да се нанасят поне два слоя от течната хидроизолация.

Когато искаме да направим сравнение между двете хидроизолации трябва да изберем определени фактори, по които да ги сравним. Нека вземем най-важните критерии за избора на хидроизолация: инсталация, гъвкавост, степен на проникване и период на експлоатация.

Сравнение според метода на инсталиране

Класическата или битумната хидроизолация се монтира с помощта на газова горелка, с която се загрява повърхността на хидроизолацията. По този начин тя се разтапя по площта на мястото. Върху първия слой може да се добави и втори за допълнителна защита.

Течната хидроизолация, която е под формата на паста се нанася с помощта на четка по дължина на повърхността. Това помага за по-лесното достигане на ъгли или други труднодостъпни детайли.

Течната хидроизолация е много по-гъвкава от класическата. Втората хидроизолация се използва за по-стандартни форми и изисква предварителна подготовка на повърхността.

Сравнение според степента на проникване на влага

Класическата хидроизолация предоставя много добра защита от проникване на вода и влага като създава механична мембрана между водния слой и повърхността, върху която е нанесена. Този вид хидроизолация предпазва конструкцията от физически повреди по-добре от колкото течната хидроизолация.

От своя страна, изолацията в течен вид осигурява непроницаем слой, който също създава добра защита от проникването на вода и влага.

Сравнение според периода на експлоатация

Двата вида хидроизолация се характеризират с дълъг експлоатационен живот. Класическата хидроизолация запазва свойствата си по-дълго. Течната изолация също е надеждна за голям период от време, но изисква редовна инспекция и поддръжка особено ако е изложена на слънчеви лъчи всеки ден.

Shopping Cart