Валяк за хидроизолация

Какъв валяк да използваме при полагане на течна хидроизолация

За да се постигнат добри резултати в строителството е важно да се използват правилните инструменти и пособия. Те, разбира се, не елиминират човешкия фактор и извършената от майстора работа, но ако за конкретните задачи не бъдат използвани правилните средства и най-добрите умения не биха могли да заличат последствията от това.

Кой е най-подходящият валяк за нанасяне на течна хидроизолация

На първо място, отговорът на този въпрос зависи от характеристиките на самата течна хидроизолация и най-вече от нейния вискозитет и течливост.

За полагане на течна хидроизолация ще ви трябва валяк за боядисване или бояджийски валяк. Ако сте бояджия най-вероятно знаете, че този тип инструменти за нанасяне на боя имат много разновидности.

Няма конкретен вид валяк, който да може да се каже с абсолютна категоричност, че е най-подходящия за полагане на течна гума. Има обаче няколко принципни правила, които ще ви помогнат да конкретизирате избора си. И все пак в следващите абзаци ще ви разкрием кой тип валяци се сочат като най-подходящи от опитните майстори.

Принципи при избора на валяк за течна хидроизолация

За полагане на течна гума е добре да използвате синтетичен валяк с къс косъм с дребна порьозност и с по-гладка текстура. Колкото по-гъста и тежка е течната хидроизолация, толкова по-плътна трябва да е структурата на валяка, за да бъде по-лека работата при нанасяне.

Дунапреновите валяци са нелош вариант, когато основата, върху която ще се полага хидроизолационния материал е гладка.

Като най-подходящ вариант обаче се сочат найлоновите валяци, тъй като те имат най-голяма устойчивост при нанасяне на хидроизолационни покрития. Предпочитат се именно заради голямата си здравина и издръжливост срещу най-различни химични агресори.

Тъй като течната гума е доста гъста течна хидроизолация полагането с валяк отнема значително време. Дори използвайки специален валяк за течна гума, усилието е по-голямо, отколкото би било, в случай че сте избрали течната хидроизолация на ARD.

Характерно за продуктите от серията на ARD е, че те са с много по-малък вискозитет, в сравнение с конвенционалната течна гума. Затова тяхното нанасяне е много по-лесно и изисква по-малко усилие и време. Да, за нанасяне на нашата течна хидроизолация също може да използвате валяк за течна гума или друг вид бояджийски валяк, но можете да облекчите процеса и за целта да използвате пръскачка.

Пръскачките за течна гума са доста специфични машини, които са сравнително скъпи, а нашата течна хидроизолация може да се разпръсне дори с помощта на най-обикновен разпръскващ уред. Имайте предвид, че разпръскването е най-добрия вариант, когато става въпрос за по-груби и неравни повърхности, които валякът не би могъл да покрие равномерно и с лекота.

Shopping Cart