Течна битумна хидроизолация

Течна битумна хидроизолация с UV защита

В днешната статия ще разгледаме един от най-честите избори в сферата на хидроизолацията на сгради – течният битум. Той може да бъде под формата на паста, грунд или емулсия и е доста предпочитано решение, когато става въпрос за обмазване на покриви и основи.

Какво представлява течната битумна хидроизолация, какви предимства притежава и защо е добре да изберем такава с допълнителна UV защита – даваме насоки в следващите редове.

Какво представлява течната битумна хидроизолация

Основният компонент, който носи преимуществените хидроизолационни свойства на този тип материал е именно битумът. Това е компонент с въглеводородна композиция, който най-често се произвежда чрез дестилиране на суров нефт. По време на дестилацията леките елементи от нефта се издигат на повърхността, а тежките, заедно с битума остават под нея. В процеса на рафинация се отделят по-леките фракции и полученият в неговия край продукт е именно битум.

За направата на хидроизолационния материал битумът се смесва с други компоненти. Течната битумна хидроизолация е лепкава, тъмна, обикновено черна, черно-кафява или кафява силно вискозна гъста течност. Този тип изолационни материали намират широко приложение в строителството. Те са много подходящи за изолиране на покриви, сутерени, подземни конструкции, мостове и т. н.

Този тип материал спада към групата на т. нар. мазана хидроизолация. Съответно най-честият метод за нанасяне е чрез бояджийски четки.

Предимства на течна битумна хидроизолация с UV защита

Напоследък това е доста продаван продукт, именно заради подсилването срещу влиянието на слънчевите UV лъчи. Затова много хора, на които им предстои хидроизолиране на сградни части, изложени на пряка слънчева светлина, например плоски покриви, се насочват именно към това решение.

UV устойчивостта допринася за по-дългото запазване на вече положения хидроизолационен материал. Това означава, че UV защитата всъщност удължава живота на вече изсъхналата здраво захваната битумна хидроизолация. Затова и това решение е все по-търсено на пазара.

Като цяло, когато говорим за течна битумна хидроизолация с UV защита можем да споменем и други характерни предимства

Не изисква нанасяне с помощта на горелка и образува безшевно плътно хидроизолационно покритие. Предлага добра адхезия и е устойчива на температурни влияния. Подлежи на ремонт, устойчива е на повечето битови химикали и има добра паропропускливост.

В сравнение с течната хидроизолация на ARD обаче изисква повече време за изсъхване и пълно втвърдяване. Освен това обикновената течна битумна хидроизолация с UV защита изисква по-голяма консумация на продукт за единица площ. Миризмата ѝ е тежка, затова трябва максимално да се избягва вдишването на продукта. Ако търсите безцветна хидроизолация с широко приложение, течният битум определено няма да ви свърши работа.

Shopping Cart