Хидроизолация на основи на къща

Хидроизолация на основи на къща

Добре е за хидроизолацията на основите да се помисли още след полагането на подложния бетон (плочата) на сградата, ако почвата се характеризира с високо съдържание на води от различно естество.

Едно неглижиране на подобен проблем може да доведе до просмукване на почвената влага в плочата и от там – в стените и пода на помещенията в къщата, което определено би създало проблеми на домакинството.

Падаща мазилка, акумулиране на неприятна тежка миризма на влага, проявление на мухъл и плесени, отлагане на соли. В най-тежките случаи се стига до понижаване качеството на излетите бетонни плочи и в крайна сметка – повлияване на качеството на живот в къщата.

Подход при хидроизолация на основи на къща

Дори и къщата ви да е така проектирана, че в нея да липсва мазе, хидроизолацията на основите не бива да се пренебрегва. Т. нар. капилярна влага може да се просмуче от основата към стените на къщата и съответно да доведе до повреждане на зидарията като най-голяма податливост показват стените с тухли, газобетон или панел.

Обикновено за хидроизолацията на основите на къщата се използват няколко хидроизолационни материали, които в комбинация да осигурят оптимална защита от вода и влага на домакинството.

Какъв материал да изберете за хидроизолация на основи на къща

Вариантите при хидроизолация обичайно са три – мембранна хидроизолация (рулонна), обмазана хидроизолация и течна хидроизолация.

Освен при условие, че участвате в процеса на построяване на къщата, в другите случаи решението ще бъде направено от майсторите, заели се със задачата. Тук сме в контекста на полагането на основите и съответно хидроизолиране на хоризонталната основа и от външната страна на вертикалните основи.

Когато става въпрос за появила се влага в основите, след като къщата вече е в експлоатация, разрешението на проблема вече е във вашите ръце. Това, което може да направите е да положите хидроизолационен материал от вътрешната страна на стените и пода в сутерена или мазето, където вече се наблюдава навлизането на влага.

За целта най-добре е да използвате хидроизолационен продукт, който уплътнява естествената порьозност на бетона и му осигурява добра водонепропускливост. Течната хидроизолация на ARD е идеална за целта, тъй като прониква дълбоко в структурата на основата и се грижи за намаляване на порьозността. Освен това разходът ѝ е особено икономичен, затова, ако търсите решение, което ще ви спести средства, това е идеален вариант.

За оптимално хидроизолиране като следваща стъпка, след като бетонът е импрегниран и течният компонент е напълно изсъхнал, може да положите мазана хидроизолация. Добро решение е течният битум. Върху него може да бъде поставена и топлоизолация.

Shopping Cart