Течна гума за басейн

Какви са предимствата от употребата на течна гума за басейн

Течната гума е един от най-често срещаните избори за хидроизолация на басейни, тераси и дори балкони. Защо това е така? Кое прави течната гума толкова отличен избор и защо е толкова ефикасна при отблъскване на вода?

Днес от ARD.bg ще ви дадем отговори на тези и други важни въпроси свързани с употребата на течна гума като хидроизолационен импрегниращ способ за мокро ползване. Надяваме се информацията да ви помогне да вземете по-добро решение за бъдещите ви проекти.

Начини за разнасяне на течна гума за басейн

Течната гума е със сравнително гъста консистенция още в самия контейнер, като нейния цвят може да варира по баки или според изискванията на един проект. Най-често басейните се оцветяват в морско синьо, за да се придаде приятна, чиста и приветлива визия на водата.

Цветът има за цел да отблъсква част от вредните UV лъчи на слънцето, като така се подобри сцеплението на горните слоеве на самата изолация и се намали амортизирането ѝ.

Поради високата консистенция и плътност на течната гума за басейн, най-често срещания начин за постигане на равномерно покритие, е чрез намазване с валяк.

Друг начин е чрез впръскване на течната гума по стените и пода с пулверизатор или компресор, като този метод се ползва за по-големи площи или течни гуми с по-ниска консистенция.

Защо най-добрият избор за хидроизолацията на басейн често е течна гума

Има няколко фактора, които определят за какво е най-добре да се ползва една хидроизолационна смес. Това, което прави една течна гума идеална за басейн, е:

  • Отблъскване на водата на химична основа;
  • Отблъскване на водата на механична основа;
  • Подобрено сцепление към дъното;
  • Намалена зависимост към плочки и мозайка;
  • Минимална нужда от подготовка на субстрата;
  • Лесно и бързо нанасяне.

Самите смеси на течна гума имат еластична механична структура, която отлично отговаря на температурните промени както в субстрата така и на самата вода.

При температурно разширение течната гума за басейн има способността да следва плътно всяка молекула на субстрата без наличие от напукване или разместване.

Тази отлична адхезия към основата на един басейн помага за тотално спиране на вероятността от всякакви течове.

Най-голямото предимство на използването на течна гума за хидроизолирането на един басейн, е краткото технологично време за нанасяне.

Скоростта, с която може да се изолира един басейн е особено кратко, което намалява цената за труд, правейки този подход един от най-рентабилните.

Кое прави течната гума толкова добър избор за мокро ползване

Много често подготовката на един субстрат за приемането на импрегниращи хидроизолационни субстанции, отнема много повече време отколкото полагането на самата изолация.

За разлика от другите методи за хидроизолиране, течната гума позволява значително по-бързо и лесно нанасяне. Мястото за грешка е незначително – за крайният потребител това означава гарантирано добре свършена работа на ниска цена.

Като хидроизолационен елемент, течната гума има предимството на еластичност, особено добри свойства за отблъскване на вода на химична и механична основа.

Гумата има и отлични сцеплителни способности, което е страхотно за мокри места. Тя намалява опасността от подхлъзване и инциденти в басейна, което никак не бива да се подценява, особено ако става дума за фамилен басейн за малки деца.

За повече съвети за всичко свързано с хидроизолацията, съвети за избор на най-добрия метод да предпазите имуществото си от вода и най-новото от индустрията можете да се абонирате за блогът на ARD.bg.

Shopping Cart