течна гума за баня

Кога е удачно да се ползва течна гума за баня

Сред множеството налични системи за подготовка на една баня за безопасна употреба, течната гума е един от най-интересните и практични избори. Тя на практика цялостно замества нуждата от полагането на плочки, тъй като се използва директно върху изравнителна замазка.

В България е нетрадиционно да се види такъв подход, но повече и повече хора се обръщат към течната гума за баня като алтернатива на скъпите гранитогрес и плочки.

Какви са предимствата на този вид изолация за баня, ще замени ли течната гума плочките или е просто мода? От ARD.bg днес ще ви отговорим на тези въпроси – целта на този текст е да ви помогне да вземете информирани решение, когато избирате новата хидроизолация за своята баня.

В кои случаи течната гума за баня е удачен избор

Течната гума се нанася директно върху перфектно изравнена замазка, която трябва да бъде от циментов вид. Саморазливната замазка трябва да бъде предварително обработена с импрегнант за бани, какъвто можете да закупите от каталога ARD.bg.

Ролята на този първоначален измпрегнант е да позволи на гумата напълно да полепне към субстрата на замазката. С това вие можете да получите идеално пасваща изолация, която да придаде една по-грапава и сигурна основа на пода и първите 15 см от стените.

Този вид изолации се водят „безшевни“, тъй като са изцяло хомогенизирани във всички свои части, гарантирайки абсолютното изолиране от навлизане на вода в субстрата.

Какви са изискванията към тази хидроизолация

За да бъде добре поставена тази изолация, и за да изглежда крайният резултат добре, е абсолютно задължително да се работи върху перфектно направена подова замазка.

Тъй като няма да се полагат плочки, с които могат да се прикрият недостатъци в замазката, този етап от конструкцията на банята трябва да бъде напълно безупречен.

Подобен вид експертност се намира трудно и се заплаща особено добре, но крайните резултати наистина си заслужават, особено ако използвате правилната хидроизолация на гумена основа.

По-добре ли е течна гума за баня от плочки

Плочките се амортизират, могат да бъдат потенциално опасни при мокро положение, а при голяма квадратура могат да се окажат доста скъпи. Самият им начин на полагане отнема доста време, а мръсните и пълни с мухъл фуги също могат да са проблем при поддръжка.

За разлика от това течната гума ви държи здраво стъпили на земята, гарантира тотална хидроизолация на пода и връзката между него и стената.

Комбинацията от богата селекция от текстури и цветове, правят течната гума отличен избор не само за бани, но и индустриални приложения, обществени места и дори професионални кухни.

Какво мислят експертите по темата

Това, което прави течната гума не толкова често срещан избор е нейната цена и необходимостта от напълно идеално направена подова замазка. Една замазка от течна гума има отлични свойства за запазване на пълно сцепление дори при активно намокряне.

Нейната еластичност се запазва дори след дълги години, но това, което прави този вид настилки трудни за поддържане чисти е тяхната грапавина.

Обикновени методи като търкане не са подходящи за тях, нито са конкретни видове химически почистващи препарати за плочки.

Важно е да не се ползват алкидни или високо киселинни начини за почистване, тъй като те биха намалили еластичността на гумата.

Сред най-добрите проекти са тези, които успешно интегрират най-доброто и от двата свята – плочки на стената и течна гума за баня.

За още повече информация за най-новото в индустрията, която ви пази сухи – последвайте блогът на ARD.bg още днес.

Shopping Cart