Конденз по прозорците

Как да се справим с конденза по прозорците

Домашният комфорт е незаменим елемент от това да бъдем удовлетворени и да се чувстваме добре, но за съжаление невинаги е лесно да бъде постигнат. Ако искате да се наслаждавате на безупречен дом се налага да полагате големи усилия, за да се справите с някои от упоритите проблеми, които се появяват във всяко затворено помещение.

Един от по-неприятните проблеми, които изискват повече старание, е конденза по прозорците. За да избегнете усложненията, до които той може да доведе, ние от ARD.BG решихме че е важно да се запознаете с най-добрите средства за неговата превенция и отстраняване.

Съвети за предотвратяване и отстраняване на конденза по прозорците

Кондензът е втечняване на въздуха, което се получава при среща на влажен и топъл въздух със студена повърхност или среда. В следствие на това явление по прозореца образуват капки и замъгляване, което не само е неприятно, но може и да доведе до появата на мухъл и плесени.

Самите прозорци имат ниски топлоизолационни свойства, затова обикновено повърхността им остава студена, независимо колко качествена е вашата дограма, особено зимно време.

Много са факторите за повишаване на влагата на въздуха у дома, затова и явлението е често срещано и може да бъде изключително упорито. Замяната на старата дограма с нова и по-качествена може да помогне да се справите с проблема, но сама по себе си не е достатъчна.

Добрата новина е, че има начини да предотвратите появата на конденз, които започват още със самата поддръжка на дома. Тук ще разгледаме най-ефективните от тях.

Добро проветряване

Ежедневното проветряване е най-важният фактор за предотвратяване на образуването на конденз. Каквито и други методи да прилагате, те няма да доведат до резултат, в случай, че пропускате тази стъпка.

Това важи особено за влажните помещения и кухнята, както и за стаите, в които често сушите дрехи.

Сутрин и вечер оставяйте прозорците отворени в продължение на 15-тина минути. Това време е напълно достатъчно, за да освежите въздуха и същевременно да не изгубите изцяло топлината, акумулирана в помещението.

Ако отворите и врата между две помещения това ще предизвика течение, което по-бързо ще изхвърли влажният въздух навън, а стените ще запазят топлината си. По този начин ще спестите от разходите на енергия за повторно затопляне на дома.

По-малки температурни амплитуди

Температурните разлики между различните помещения в дома имат роля в образуването на конденз. В случай, че са твърде големи, срещата на топлия и студения въздух създава влага, която образува познатите капки по прозорците ви.

За да предотвратите появата на конденза, поддържайте оптимален баланс между температурата в отделните стаи.

Качествена изолация

Външната изолация е инвестиция, която в дългосрочен план има редица ползи за вашия комфорт. Освен, че понижава разходите ви за отопление, тя намалява вероятността да се появи упоритият конденз.

Повишавайки вътрешната температура, тя помага да се постигне равновесие между топлината отвън и тази в дома ви, което е ключов фактор, за да се предотврати изпотяването на прозорците.

Shopping Cart