Хидроизолиране на тераса

Ръководство за хидроизолиране на терасата

Терасите са вид аксесоар към дома, в истинския смисъл на думата. Те дават достъп до друга функционалност, която е съвсем различна, тъй като ви дават достъп до външно пространство, но на по-извисена позиция.

Много често терасите се намират над друга част на постройката, към която си прикрепени. Общият невербален консенсус в България, е че разликата между тераса и балкон е в размера, но като цяло има съществено разграничение.

Терасите често са без висяща козирка визуално много сходно до кабаните в по-топлите Средиземноморски страни.

Те са подложени на непрестанно атмосферно влияние, което означава, че при хидроизолиране на тераси, трябва да са добре подсигурени, за да не причиняват проблеми в останалите части на сградата.

Какви особености има

Една от особеностите при полагане на хидроизолация на тераса или балкон, са големите размери, както и потенциалния наклон положен предварително, служещ за отводняване на площта.

Наклонът на самата тераса трябва да се спазва специфично, затова при хидроизолиране е необходимо да се ползват фини смеси с висока попивателна способност.

Те не бива да се активират от слънчеви лъчи, нито от присъствието на влага – най-добре е да са инертни и да имат добра попивателна способност преди изсъхване.

Разликата между хидроизолирането на една тераса, и полагането на хидроизолация върху равен покрив без скос, е че терасите се виждат и се ползват.

Те трябва да са естетично привлекателни, което премахва вероятността от ползване на битумни смеси, които имат характерна миризма и вид на разтичащ се асфалт.

Защо има специални смеси само за тераси

Ако разгледате предложенията ни за хидроизолация на тераси, ще видите, че екипът на ARD.bg предлага специални смеси за тази специфична употреба. Каква е причината зад това? Фактът, че слънцето има разрушителна сила.

Фактор определящ какви смеси могат да се ползват за външна хидроизолация, са и ниските температури през зимата. Особеностите на температурните амплитуди през различните части от деня, също обременяват смесите, който не са направени за такива условия.

Това означава, че една хидроизолационна смес за тераси трябва да бъде изключително адаптивна на молекулярно ниво.

Тази еластичност е балансирана и от неутралността на самата изолационна смес, тъй като тя не трябва да реагира на алкалността на варо-циментовите основи или други химични съединения в околната среда.

Най-важните стъпки при хидроизолиране на тераса

Тъй като това все пак е ръководство за полагане на хидроизолация, е добре да споменем и обясним малко повече за последователността на стъпките при хидроизолиране на тераса.

Първото нещо, с което трябва да се ангажирате е подготовката на основата – това се случва на няколко етапа. За подготовка на тераса за хидроизолиране, ще трябва да:

  • Премахнете всичкия прах и мръсотия;
  • Отстраните всички нестабилни части;
  • Да изравните основата;
  • Да грундирате със специален грунд за хидроизолация.

След подготовката на самата основа, е желателно да приготвите самата смес по спецификацията посочена на етикета. За да сте напълно сигурни, че ще получите покритието, от което имате нужда.

Общо трябва да очаквате, при полагане на минимум две ръце, да имате консумация на хидроизолация по 2 килограма на 1 квадратен метър.

Самата изолация изисква няколко часа, за да изсъхне достатъчно, за да може да се положи друга ръка. При нанасяне на втората ръка го правете с грапава четка, пулверизатор или друг способ, но в перпендикулярна посока на вече положения слой.

След изсъхване можете да положите други строителни смеси отгоре, за да завършите своята тераса или да я направите готова за лепене на камъни, гранитогрес или други завършителни способи по ваш вкус.

Shopping Cart