Начини за хидроизолация на дома

4 начина да хидроизолирате дома си

Хидроизолацията представлява един от най-важните компоненти в подсигуряването на една сграда. В зависимост от нейната възраст и стандартът на нейното построяване, една сграда може да има спешна нужда от хидроизолиране на подземните етажи и основата.

При къщите с по-старo строителство се наблюдава генерално овлажняване на долните етажи, поради липса на хидроизолационни технологии по времето на строежа.

Порестата основа, която често е направена от тухли, попива влагата, която след това избива на повърхността на мазилката през хоросановата основа.

Добрата новина, е че днес има налични системи за хидроизолиране на домове от по-старо строителство, които системи помагат за възстановяването на доброто състояние на вашето жилище.

1. Дренажна система и течна гума

Една от най-често срещаните причини за навлизането на влага в домовете, са подпочвените води, или водни маси, които мигрират около основата на дома.

Доста често срещано решение на този проблем е изграждането на дренажни системи около засегнатото място, в повечето случаи по цялото протежение на външната стена.

Тези дренажни системи отнемат доста време и ресурси, но крайните резултати са спирането на навлизането на вода в основата на къщата.

2. Вътрешна хидроизолация на под и стена

Когато проблемите за влагата се решат отвън, това позволява за преместване на усилия към интериора. За полагането на вътрешна хидроизолация за под и стена, се използват смеси, които са подобаващи за характера на самата основа.

Порестите повърхности трябва да се обработят с мазилки и грундови основи. Те придадат уеднаквена и обща попивателна способност на основата, което е важно особено ако нейният характер е песъчлив.

3. Хидроизолационни ленти между пода и стената

Един от начините да гарантирате, че ще спрете навлизането на влага на трудни за обработване места, като точката на срещане между стената и пода, е с механични методи.

Използването на солидни ленти между пода и стената, които се полагат със специални системи за подсигуряване, гарантира, че тази точка от вашия дом няма да пропуска вода.

Често тези способи за хидроизолиране на интериори, се използват при хидроизолацията на банята.

Огромното предимство на тези ленти, е че предлагат отлична адхезия към почти всички видове повърхности и не изискват грундиране, за да паснат на предвиденото място.

За да се гарантира, че вода няма да олива около тях, и така да обезсмисли изцяло тяхната употреба, се полага течна хидроизолация около тях, в двете посоки – поне до 5см.

4. Течни хидроизолационни системи за вътрешно приложение

Течната хидроизолация е един от най-удобните начини за постигане на пълна водозащита на един дом. На пазара, както можете да видите от нашите предложения, има много видове течна хидроизолация.

Огромното предимство на хидролизираните видове, е че имат отлична адхезия, която се комбинира с добра попивателност.

Поради своя нисък вискозитет, тези хидрофобни смеси могат да се нанасят с пръскачки, което е отлично за порести повърхности, които иначе трудно биха поели смесите по друг начин.

Лесното нанасяне на продукти като тези, които можете да намерите на ARD.bg, като цяло предразполага към значително по-доброто изолиране на вертикални повърхности.

С тях се намалява консумацията на квадратен метър, което прави този метод на хидроизолация най-икономичния за ползване от всички до тук изброени.

Shopping Cart