хидроизолация на основи на къща

Защо е необходима течна хидроизолация в основите

Дори да не сте се занимавали със строителна дейност, вероятно знаете, че основите на една сграда са един от най-важните компоненти, отговорни за нейната устойчивост. Независимо какъв тип е сградата и какво съдържа предварителния проект, на основите трябва да се отдели особено внимание.

При строеж на сграда, полагане на качествена хидроизолация в основите е не само препоръчително, но и абсолютно наложително. В противен случай рискувате да си навлечете лавина от проблеми, която в крайна сметка би могла дори да направи сградата напълно неизползваема.

За щастие в днешно време има редица методи качествено и трайно да защитите основите от разрушителното влияние на водата и влагата.

Ако все още не сте наясно защо това е толкова важно, тази статия ще ви даде отговор на въпроса.

Хидроизолация в основите – как помага и какво трябва да знаем

Хидроизолацията е цял дял от строителството, тъй като един от проблемите, които биха застрашили целостта на един строителен обект, е именно влагата. Поради тази причина на пазара за строителни материали се предлагат редица варианти, сред които един от най-удачните е съвременната течна хидроизолация.

Именно основите са един от компонентите на строителния обект, които са най-застрашени от проникването на влага, тъй като са в непрекъснат контакт с почвата.

Ето защо е необходимо да се обърне специално внимание на поставянето на течна хидроизолация в основите.

До какво би довела липсата на хидроизолация в основите

В случай, че по някаква причина при полагане на основите не е изградена достатъчно качествена хидроизолационна система, множество проблеми са на път да се появят.

Вероятно първата асоциация, която ви идва наум, когато си помислите за влага у дома, е мухъл. Това обаче е най-малкият проблем, с който бихте се сблъскали.

При положение, че сградата не е защитена от вода, рискувате сериозни поражения в основната и конструкция, които биха намалили значително нейната устойчивост.

Водата е способна да проникне дори в структурата на бетона и да наруши неговата цялост, особено в региони с високо наличие на подпочвени води. Дори да не се стигне дотам, наличието на влага и мухъл е сериозна предпоставка за здравословни проблеми.

Добрата новина е, че има много начини да предотвратите тези проблеми.

Какви са вариантите за хидроизолация на основи

Често използван хидроизолационен материал за основи е битумната хидроизолация. При този вариант се полагат мембрани от битум с висока влагоустойчивост, които предпазват основите както при наличието на подпочвени води, така и при сериозни наводнения.

Освен този вариант обаче е добре да помислите и за други такива, които биха осигурили допълнителна защита, особено в основите на влажни помещения като банята.

Защо именно течна хидроизолация

Все повече хора в днешно време се спират на съвременната течна хидроизолация като ефективен метод, който освен това е достъпен и лесен за полагане.

Обикновено битумните изолационни материали се използват за полагане на защитен слой от външната страна на стени и основи. Не бива обаче да пренебрегвате и вътрешната страна на стените, ако искате да изградите наистина качествена хидроизолационна система. Именно тук най-ефективна и предпочитана е именно хидроизолацията, позната широко като “течна гума”. Тя прониква дълбоко в структурата на бетона и трайно го защитава от негативното въздействие на водата.

Shopping Cart