Плочки

Хидроизолация върху плочки – какво трябва да знаем

Създаването на добра хидроизолационна система може да отнеме малко повече време, но накрая ще ви се отплати многократно. Места като терасата например, които са изложени на влагата и водата в атмосферните условия, трябва да бъдат добре защитени.

В противен случай няма да можете да се насладите на спокойствие на сутрешното кафе на балкона, защото ще се налага да се справяте с течове, мухъл и други поражения.

Полагането на хидроизолационен материал още преди поставяне на плочките е ключово, но в дадени ситуации е добре да помислите и за полагане на хидроизолация върху плочки.

Кога е необходима хидроизолация върху плочки

Дори все още да не са налице проблеми и поражения, не би навредило да поставите изолация върху плочки от гранитогрес, теракота или друг материал в по-влажните или открити помещения като банята и терасата. Това би създало допълнителна защита и по-рядко би се налагало да се замисляте за ремонт.

В случай, че сте решили да спестите от строителни материали и сте пропуснали да хидроизолирате преди полагане на плочките, вероятно вече изпитвате негативните последствия. В този случай поставянето на хидроизолация върху плочки е решението, от което се нуждаете, тъй като по този начин не се налага смяна на плочките.

Какво е особеното при полагане на течна гума върху плочки

Ако ще полагате хидроизолационен материал върху плочки, трябва да се съобразите с много фактори. Най-важният от тях е това материалът да бъде прозрачен.

Един от най-добрите варианти е прозрачната течна хидроизолация, позната още като „течна гума“. При полагане, тя прониква в порите на повърхността, като по този начин я импрегнира, покривайки всеки възможен отвор, през който би могла да проникне вода.

Важно е да се уверите, че подбирате висококачествени материали, тъй като в противен случай те ще се отразят негативно върху вида на покритието на плочките и те няма да изглеждат толкова елегантно.

С какво да се съобразим при полагане на материала

Преди да започнете с нанасяне на хидроизолационния материал е необходимо да направите предварителна подготовка. Ето кои са най-важните стъпки:

  1. Уверете се, че плочките са здрави, а повърхността им е добре почистена. Това ще гарантира добра адхезия на изолацията. В случай, че някоя от плочките не е добре залепена трябва да се погрижите да я залепите, а ако има повредени елементи, най-добре ги заменете.
  2. Огледайте фугите и определете дали има проблемни места, които се нуждаят от допълнително третиране с фугираща смес.
  3. Ако материалът изисква полагане на грунд върху основата, потърсете най-подходящия такъв. Едно от предимствата на течната гума е, че не изисква грундиране и можете да започнете директно с нанасянето.
  4. Бъдете внимателни при нанасянето на хидроизолация около отводнителни тръби и сифони, като се стараете да не минавате през отворите.

След като сте готови с предварителната подготовка, преминете към внимателно нанасяне на хидроизолационния материал, като се уверите, че покриете всеки сантиметър от повърхността. Ако полагате течна гума можете да използвате и специален пистолет, предназначен за целта. С негова помощ слоят ще бъде равномерен, резултатът ще бъде съвършен, а освен това ще спестите много време.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart