течна хидроизолация разфасовки

Какво трябва да знаем при избора на материали за хидроизолация

Хидроизолацията е един от най-предпочитаните начини за предпазване на дома от проникването на влага. Тя се използва предимно за поставяне на покриви, тераси и външни стени.

Използването на хидроизолация предполага добре обмислени действия по избора на материали и правилният вид изолация. В следващите редове ще ви представим няколко неща, които да вземете в предвид при избора на материали за хидроизолация.

Метеорологични фактори

На първо място трябва да се съобразите с метеорологичните влияния, на които е изложен домът ви. Ако живеете във влажни райони или в такива, в които има снеговалежи, трябва да изберете материали за хидроизолация с висока влагоустойчивост.

Натрупването на сняг или обилните дъждове могат да окажат пагубно влияние над материали със слаба влагоустойчивост.

Локация на сградата

Тук не е важна толкова географската локация на сградата, колкото дали около нея има наличие на подпочвени води, които биха покачили процента на влага. Това не е от толкова голямо значение, ако живеете в жилищен блок на някои от по-високите етажи.

Ако ви предстои строеж на къща трябва добре да проучите наличието на източници на влага около парцела, за да решите каква изолация да поставите.

Вида на конструкцията на сградата

Според този критерий може да определите дали конструкцията на сградата е подходяща за поставяне на хидроизолация и какви материали да използвате. Не всяка основа е подходяща за изграждане на този вид изолация.

Всяка повърхност има определени характеристики, с които трябва да се съобразите. Все пак това са най-подходящите основи за полагане на хидроизолация:

  • Финно порести бетонни повърхности;
  • Зидарии;
  • Шпакловни на циментова основа;
  • Армирани замазки;
  • Плаващи замазки.

Качество на материалите

Един от най-важните въпроси е как да познаете качествените материали за хидроизолация. Именно от качеството на използваните пособия зависи издръжливостта на хидроизолацията. Разбира се, за да направите правилният избор трябва да търсите материали, които притежават следните характеристики: еластичност, надежсност, устойчивост на UV лъчи и бързо изсъхване.

Видове хидроизолация

Изборът на материали зависи и от вида хидроизолация, която ще нанасяте. Това от своя страна се определят от спецификите на помещението, където ще се поставя изолацията.

Според този критерий можем да определим два вида хидроизолация: течна и битумна.

Течната хидроизолация намира своето приложение в поставянето върху повърхности с неправилна форма и наличието на труднодостъпни места като неравности, пукнатини и ниши. Тя е подходяща за предпазване на открити площи като например тераси и покриви, защото е много издръжлива на метеорологични условия.

Битумната изолация се използва за изолиране на помещения от вън и от вътре. Битумът е влагоустойчив материал, който не предполага попиване на течности и предотвратява разнасянето на влагата. Тази изолация се предлага под формата на битумни мембрани или течни битумни материали.

Shopping Cart