течна хидроизолация на тераса

Как да хидроизолираме покривна тераса

Покривната тераса е едно допълнително пространство в дома, за което много хора мечтаят. То е подходящо за създаване на кът за почивка, импровизирана градина с цветя или място, където да посрещнете своите гости през летните вечери.

Ако искате да поддържате покривната си тераса в добро състояние за дълго време ви препоръчваме поставянето на хидроизолация. В този текст ще ви ценни съвети и напътствия във връзка тази нова за вас тема.

Какво е хидроизолация и защо е задължителна за покривната тераса

От името на този вид изолация става ясно, че това е покритие, което се поставя за цел да предотврати проникването на вода в конструкцията на покривната тераса. По този начин се запазва целостта и здравината на сградата.

Покривните тераси са открити пространства, което ги прави изложени на влиянието на метрологичните условия през цялата година. В районите, в които падат големи количества дъжд и сняг е възможно проникването на вода в конструкцията на сградата. Ако това се повтаря с години, покривната тераса започва да губи целостта си и дори е възможно да стане опасна за използване.

Най-важният елемент на хидроизолацията е хидроизолационното покритие. Това е най-горният слой на изолацията, който не позволява на влагата да проникне в дълбочината на пода на покривната тераса.

Видове хидроизолация за покривна тераса

Ще разгледаме 3 вида хидроизолация и ще ви разкрием кой от тях е най-подходящ за поставяне на покривна тераса.

  • Битумна хидроизолация

Този вид се дели на два под вида: течни битумни покрития и битумни мембрани. И двата вида се използват за хидроизолиране на помещения с висока влажност.

  • Циментова хидроизолация

Тази хидроизолация е подходяща за изолиране на вътрешни помещения, които не са изложени пряко на метеорологични условия.

  • Течна хидроизолация

Ето, че стигнахме до най-подходящата хидроизолация за покривни тераси и балкони. Предимствата на течната хидроизолация са свойствата ѝ за лесно разтягане и поставяне. От тази хидроизолация трябва да се нанесе достатъчно дебел слой, който да издържи за дълъг период от време.

При всеки вид хидроизолация може да се вградят топлоизолационни плоскости. Това е изключително подходящо при изолацията на покривни тераси, защото по този начин покрива се предпазва от прегряване през лятото и изстудяване през зимата.

Как се полага хидроизолация

Полагането на течна хидроизолация с цел предпазване на покривна тераса е много лесно и може да го направите сами. Преди да започнете ви съветваме да почистите площта на терасата. Следващата стъпка е да затворите всички пукнатини и неравности по пода. Това се случва с нанасянето на подходящ грунд.

След като подготвите съдържанието на течната хидроизолация може да започнете с нанасянето. Препоръчително е да направите два нанасяния като между тях трябва да има едно денонощие, през което хидроизолацията да изсъхне добре.

Shopping Cart