Хидроизолиране на тераса

Техники за поставяне на течна хидроизолация

Решили сте да използвате течна хидроизолация, за да защитите дома си или друг строителен обект от разрушителното въздействие на водата?

В такъв случай трябва да знаете, че сте направили добър избор, тъй като освен, че е изключително устойчив, този материал е и лесен за нанасяне.

Все пак, както и при всеки друг строителен материал, полагането на течна гума си има своите специфики. Тук ще разгледаме различни техники за поставяне на течна хидроизолация, които бихте могли да приложите във вашия случай.

Как се поставя течна хидроизолация

Течната хидроизолация не образува шевове и не изисква толкова голяма прецизност при полагане, колкото други материали. При нея целта е да образувате равномерен гладък слой, за която цел ще ви бъдат необходими инструменти като валяк, шпакла, четки или дори специален пистолет.

В зависимост от помещението, в което я нанасяте, техниката следва да бъде различна. В мокри помещения като бани, тераси и басейни, първо е необходимо да подготвите отводнителните канали, след което можете да пристъпите към полагане на материала.

Започнете с ъглите

Препоръчително е да нанесете достатъчно количество хидроизолационен материал в ъглите преди да преминете към полагане на големите повърхности. За целта е най-добре да използвате четка, тъй като тя може да достигне труднодостъпното място на свързване на две или повече повърхнини.

Ъглите, образувани между стена и под, са критични зони, тъй като там е лесно да проникне вода. Ето защо е необходимо на тях да обърнете специално внимание.

Препоръчително е в ъглите да комбинирате течна хидроизолация с хидроизолационни ленти.

Полагане върху под

Предимството на течната хидроизолация е, че нейната консистенция позволява бързо, лесно и равномерно нанасяне. След като сте изолирали добре ъглите, преминете към нанасяне на гладък слой върху пода.

Използвайте маламашка или валяк за да заглаждате постепенно нанесения материал.

Препоръчително е да нанесете няколко слоя, като между нанасянията изчаквате да изсъхна.

Между слоевете течна гума можете да поставяте и хидроизолационни мембрани, които придават допълнителна защита както срещу влага, така и срещу механични въздействия.

Полагане върху стени

При полагане върху вертикални повърхности най-удобно би било да използвате валяк. Поемете известно количество от материала и го разнесете в равномерен слой по стената.

Удобна е и употребата на специален пистолет, предназначен за разпръскване на течна гума. С негова помощ процесът става значително по-кратък и лесен.

Ако имате въпроси или имате нужда от допълнителни насоки при избор и полагане на такъв тип хидроизолационен материал, можете да се свържете с екипа на Ard.bg.

Shopping Cart