Предпазване на бетона от влага с течна хидроизолация

Предпазване на бетона от влага с течна хидроизолация

В конструкцията на почти всеки строителен обект в днешно време присъства бетон. Този материал неслучайно се използва като сравнение, когато искаме да изкажем, че нещо е непоклатимо.

Колкото и здрав да е този строителен материал обаче, и той има своите слабости, тъй като, разбира се, все пак е подвластен на законите на физиката.

Влагата и водата могат да имат изключително неблагоприятно въздействие върху бетона и да доведат до редица проблеми.

Особено когато става дума за бетонни основи на сгради, хидроизолацията е стъпка, която в никакъв случай не бива да пропускате.

Как се предпазва бетон с течна хидроизолация

В днешно време пазарът предлага редица хидроизолационни материали, подходящи за предпазване на бетон. Те включват битумна и циментова хидроизолация, но един от най-съвременните и широкоразпространени материали в днешно време е течната хидроизолация.

Вероятно сте чували този материал да бъде наричан и “течна гума”. Неговата еластичност му придава висока устойчивост на вибрации, натиск и опън.

Освен издръжливостта на механично въздействие и наранявания, материалът се отличава и с висока влагоустойчивост.

Поради тази причина, полагането на течна хидроизолация върху бетон е добро и надеждно решение.

Как се полага течна гума върху бетон

За да се уверите, че повърхностите за добре защитени от влага, е важно да изпълните правилно и прецизно стъпките по полагане на течна хидроизолация върху бетон. Ето кои именно са те:

  1. Подготовка на основите

Преди да хванете инструментите и да пристъпите към полагане на слоеве хидроизолационен материал е необходимо да се погрижите за основите.

Някои съвременни хидроизолации не изискват предварително грундиране, но все пак е важно да се уверите, че повърхностите са чисти и гладки, за да осигурите добра адхезия на материала.

  1. Подготвяне на отводнителни отвори

Ако изолирате помещение, в което се очаква да има течаща вода, на първо място е необходимо да се уверите, че тя има откъде да се оттича. Осигурете отводнителна система и първо нанесете хидроизолационен материал около сифоните.

  1. Изолиране на ъгли

Ъглите са уязвими към навлизане на влага, затова на първо място трябва да се погрижите за тях. Нанесете с четка слой течна гума, изчакайте да изсъхне и повторете няколко пъти.

  1. Нанасяне върху повърхностите

Оставете големите площи за накрая. Нанасянето там е изключително лесно като използвате различни видове валяци или инструменти за замазване.

Уверете се, че нанесеният слой е напълно гладък, след което оставете да изсъхне. Отново, добре е да нанесете няколко слоя хидроизолационен материал, за да си подсигурите добра защита на бетона.

Shopping Cart