Полагане на изолационна лента

Правилно полагане на изолационна лента

Водата и влагата могат да имат изключително разрушително въздействие за компонентите на вашия дом, особено в дългосрочен план.

Поради тази причина, поставянето на хидроизолация е изключително важна стъпка в строителството.

В днешно време съществуват най-различни видове хидроизолация като строителен материал, но един от най-удобните съвременни варианти е хидроизолационната лента.

Как да поставим качествено изолационна лента

Хидроизолационната лента е изградена от висококачествени водоотблъскващи материали и служи за уплътняване на критични зони във влажни помещения. Обикновено тя се поставя в ъглите, образувани от стените и пода, за да предотврати натрупването на влага в тези труднодостъпни зони.

Най-голямото и предимство е в това, че употребата и поставянето и са изключително лесни и удобни.

Все пак, за да изолирате помещението ефективно трябва да се съобразите с някои определени тънкости и правила. В противен случай резултатът няма да бъде задоволителен, а лентата няма правилно да изпълнява задачата, за която е предназначена.

Ето с какво да се съобразите при полагане на изолационна лента:

Предварителна подготовка

Хидроизолационната лента има добра адхезия към почти всяка повърхност и не изисква предварително грундиране. Все пак, за да залепне качествено се налага да се уверите, че повърхността е добре почистена от частици, прах и мръсотии.

Почистете праха и използвайте препарати за по-упорити натрупвания, но след това старателно изплакнете с вода. Не бива да оставяте следи от препарата, за да не се получи нежелана химична реакция.

Прилагане на натиск

След като сте подготвили повърхността, следва поставянето на лентата. Започнете внимателно да я отлепвате и бъдете готови за поставянето и върху набелязаните зони.

Започнете да залепвате лентата, като прилагате натиск с помощта на специален валяк или друг инструмент. По този начин изкарвате излишния въздух, което гарантира добро залепване, и ускорявате времето за адхезия.

В случай, че се образува видимо балонче от въздух, срежете го, така че да излезе въздухът, и презалепете с ново парче хидроизолационна лента. Работете плавно и непрекъснато в правите линии, докато не стигнете ъгъл.

Прекъсване в ъглите

Когато стигнете до ъгъл, срежете лентата. Подгответе се да започнете да я полагате върху съседната повърхнина.

В ъгъла внимателно застъпете края на новото парче лента с предишното, като се стремите да залепне плътно и гладко. В случай, че двата края на лентата не се покриват изцяло, в помещението може да проникне вода, което до някаква степен обезсмисля старанието ви.

Продължете поставянето по указания начин, докато всички ръбове на помещението са хидроизолирани.

Завършване с течна хидроизолация

Препоръчително е да завършите процеса с поставяне на течна хидроизолация от двете страни на лентата, в противен случай употребата им може да стане напълно безсмислена. Укрепвайки лентата с течна хидроизолация, вие я запечатвате и си гарантирате защитата от натрупването на влага.

Shopping Cart