Хидроизолиране на дома

Направи си сам – хидроизолиране на дома

Все повече и повече българи поглеждат към усъвършенстването на техните домове за постигане на дълготрайност на вече добитият уют.

Един от начините, с които мнозина избират да направят своя дом по-сигурно място, са течните хидроизолационни системи, като тези които ARD.bg предлагаме вече 10 години.

Причината да създадем този текст, е за да дадем няколко ценни съвети на тези, които са поели по пътя към хидроизолирането на своя дом.

Ето за какво да внимавате, какво да вземете предвид, когато избирате къде да изолирате, както и няколко съвета за правилното приложения на нашите хидроизолации.

Как да прецените кои места от дома да хидроизолирате

Преценката за това на кои места да положите хидроизолация, изцяло зависи от това как е разположен вашият дом.

Ако става дума за изолирането на първи етаж от фамилна къща, то може би е добре да се проверят подпочвените води и локацията на дървета или храсти в непосредствена близост до самия дом.

Най-често се хидроизолират бани, тъй като там необходимостта от подсигуряване против протичане в други помещения, е абсолютно необходимо.

Хидроизолират се и тераси и балкони намиращи се директно над придатъци на самата сграда – така се увеличава сигурността на положената плоча и се гарантира, че тя няма да протече.

Как е най-добре да подготвите своя дом за хидроизолация

Най-добрият начин за подготовка за хидроизолация на един дом е като първо проверите структурната здравина на повърхността, която сте избрали.

Много често причината за хидроизолиране е вече налична влага, която сама по себе си може да е предпоставка за отслабване повърхността и генералната структура на мястото, което искате да подсигурите.

Всяка ронлива част от стената или плочата, която ще хидроизолирате, трябва да се изкърти и измаже наново, за да има смисъл от полагането на водоустойчиви смеси.

Добре е също така, при измазване, да се използват смеси, които имат известни хидрофобични свойства, за да се увеличи ефикасността и да се подсигури самото място.

Добре е също така да измерите попивателността на повърхността, която ще хидроизолирате, тъй като така най-добре можете да прецените консумацията на смесите.

Самата хидроизолация, ако е от течен вид, се полага след измазване на стените с хидрофобичен теракол или други специализирани смеси.

Генерално е прието, че едно място, върху което ще се полага хидроизолация, бива да се подготви по следния начин:

  • Да се освободи от прах, мазни петна и боя;
  • Да се подсигури и да се отстранят всякакви лесни за премахване сегменти;
  • Да се изравни попивателната способност – грунд и измазване;
  • Да се спре източника на навлизане на вода.

Правилното прилагане на изолация в стил „Направи си сам“

Проектите направи си сам са супер начин човек да спести от труд, но въпреки това изискват компетентност. Тук мотото ви трябва да бъде „бързай-бавно“.

Ако нямате опит в тази сфера, най-доброто предложение е да внимавате с апликацията на самата хидроизолация. Там където не сте сигурни как се процедира бива да се консултирате с екипа на ARD.bg.

Има и друго основно правилно при самото полагане на течната изолация – нужни са минимум две ръце, за да има натрупване. Самите смеси не са активни при суха стена и се активират при наличието на влага.

Те не се повлияват от механични манипулациите, което ги прави отличен избор за хидроизолиране дори на стени в засилени земетръсни зони.

Shopping Cart