циментова хидроизолация

Циментова хидроизолация – какво трябва да знаем

В тази статия ще ви разкажем малко повече за един от най-популярните методи за полагане на хидроизолация – циментовата хидроизолация. За този метод са използвани циментови мазилки и смеси, чиято основна цел е да създаде непроницаема бариера, през която влагата и водата не могат да проникнат.

Този вид хидроизолация се използва обикновено за поставяне на бетонови конструкции – най-вече цокли, бетонови подове, стени и настилки. Преди да поставите хидроизолацията трябва да се убедите, че повърхността е добре почистена и по нея няма повреди.

Следва да разгледаме какви са видовете циментова настилка, нейните предимства и как се поставя.

Видове циментова хидроизолация

Този метод на хидроизолация се предлага на пазара в различни форми и видове. Техният избор зависи от конкретните изисквания на проекта и ефекта, който се цели да бъде създаден. Типа на повърхността, върху която ще се поставя хидроизолацията също е от съществено значение.

Някои от основните видове циментова хидроизолации са:

  • Циментови мазилки

Те са познати още като циментови грундове и представляват смеси от цимент, пясък и специални добавки. Циментовите грундове се нанасят директно върху повърхността с четка или пистолет, за да се създаде плътен, непроницаем слой.

  • Циментов мастик

Този вид циментова хидроизолация има гъста и плътна консистенция и се използва за запълването на пукнатини и отвори между различните материали. Тяхната основна цел е да се подсили хидроизолационния слой.

  • Циментови хидроизолационни мембрани

Тези мембрани са изработени от цимент и полимерни материали и намират своето приложение в запечатване на покриви и стени.

Важни моменти при поставянето на циментова хидроизолация

След като направите избора на подходящият хидроизолационен материал следва да го подготвите за полагане на повърхността според инструкциите на производителя. Следващата стъпка е да нанесете циментовата хидроизолация по повърхността с четка, валяк или друг подходящ инструмент. Съветваме ви да нанесете няколко слоя, като всяка следваща смес трябва да се нанася след изсъхването на предишната.

След като и последният слой изсъхне може да нанесете завършваща мазилка, която има защитни и декоративни функции. Това може да е боя, облицовка или друг материал, който да придаде на повърхността завършен вид.

Циментовата хидроизолация изисква редовна инспекция и поддържане. Съветваме ви периодично да проверявате за забележки и повреди от износване.

Предимства на циментовата хидроизолация

Този метод на хидроизолация предлага няколко ключови предимства, които го правят предпочитан от експерти в сферата.

Циментовата хидроизолация е изключително издръжлива и устойчива на натоварвания. С поставянето ѝ се създава непроницаема бариера, която не позволява на вода и влага да проникнат в строителните повърхности.

Този вид хидроизолация предлага надеждност, дълготрайна устойчивост и е подходящ за поставяне на различни повърхности.

Shopping Cart