как да ремонтираме хидроизолацията

Как да ремонтираме повредена хидроизолация

Това е много често задаван въпрос от наши клиенти, които искат да знаят как да ремонтират повреда по хидроизолацията ако се появи такава. Това ни провокира да създадем цяла статия, където да обясним стъпка по стъпка как да процедирате при отстраняване на повреда.

Първо нека ви разкажем малко за предимствата от използване на течна хидроизолация. Този вид изолация осигурява защита на повърхностите от проникване на вода и влага чрез образуването на непромокаем слой. Течната хидроизолация е подходяща за поставяне на тераси, фасади и други открити пространства, които са изложени на метеорологични условия. Хидроизолацията е устойчива както на влага така и на слънчеви лъчи.

Въпреки това никога не е изключено наличието на повреди, които могат да се появят с времето или заради механично износване на материалите, от които е направена течната хидроизолация.

А сега е време да ви представим някои от основните стъпки, които да предприемете за успешен ремонт на хидроизолацията във вашия дом.

Стъпка 1: Открийте повредата

Ако се съмнявате, че има наличие на повреда в хидроизолацията, то трябва да откриете къде се намира тя преди да предприемете към ремонта ѝ. За целта трябва внимателно да изследвате повърхността на хидроизолацията и да потърсите признаци на течове, влага или нарушения в хидроизолационния слой.

Може да използвате воден тест като използвате струя вода и намокрите повърхността, за да откриете къде е слабото място. Друг метод за откриване на повреди на течната хидроизолация е използването на инфрачервени камери, което ще ви помогне да локализирате проблема по по-бърз начин.

Стъпка 2: Подготовка на повърхността за ремонт

Веднага щом откриете повредената област трябва да подготвите повърхността за ремонта. Това включва изчистването ѝ от прах, мръсотия и остатъци от стара хидроизолация. Препоръчваме ви да използвате подходящи почистващи препарати, които няма да създадат повече механични повреди по повърхността.

Стъпка 3: Преминаване към основния ремонт

Трябва да изберете подходящият материал за ремонт според повърхността и течната хидроизолация. Ако повредата в с малки размери и не е дълбока може да използвате течна хидроизолация във формата на препарат или паста.

Ако искате да отстраните пукнатина с големи размери или да покриете голямо пространство на механично износване е по-добре да заложите на покривни мембрани или специализирани хидроизолационни продукти.

При поставянето на материалите следвайте инструкциите на производителя. Нанесете хидроизолационния материал равномерно върху повредената област, осигурявайки добро покритие.

Стъпка 4: Тестване

Това е стъпка, която не трябва да подценявате. След като отстраните повредите и завършите ремонта на хидроизолацията трябва да тествате ефективността на новия слой изолация.

За целта може отново да приложите водни тестове, за да проверите дали няма течове или проникване на вода.

Shopping Cart